NASA ne anunță că vom avea parte de un spectacol: vom putea vedea o cometă cu ochiul liber
Mulți dintre noi așteaptă focurile de artificii de Anul Nou, dar NASA spune că vom avea parte de un altfel de spectacol pe cer săptămâna viitoare. O cometă va străbate sistemul nostru solar și va putea fi văzută cu ochiul liber.
Cometa a fost detectată în luna octombrie și va trece pe lângă Pământ. Va fi atât de strălucitoare încât va putea fi observată fără echipamente speciale, spun experții NASA. Cometa se numește C/2016 U1 NEOWISE și, spun specialiștii, ”sunt șanse mari ca ea să fie vizibilă printr-un binoclu, dar nu putem fi siguri, deoarece intensitatea unei comete poate fi imprevizibilă”.
David Dickinson, de la Universe Today, spune că sunt șanse mari ca roca să fie vizibilă și cu ochiul liber, dar nu în primă fază, potrivit Science Alert.
Începând de săptămâna viitoare, cometa C/2016 U1 NEOWISE va putea fi văzută printr-un binoclu, iar spre jumătatea lunii ianuarie, când cometa se va apropia și mai tare de Soare, va putea fi văzută fără niciun fel de echipament.
Este dificil de anticipat ce intensitate va avea lumina emanată de o cometă deoarece sunt compuse din gheață, praf și piatră și, pe măsură ce se apropie de Soare, au tendința să se încălzească foarte rapid și să lase în urmă o parte importantă din acele materiale. Această schimbare de compoziție poate modifica luminozitatea unei comete.
Cercetătorii încă nu știu foarte multe despre cometa C/2016 U1 NEOWISE, dar pot prezice că orbita sa în jurul Soarelui poate fi de câteva milioane de ani, iar asta înseamnă că ar putea fi prima dată când trece prin interiorul sistemului nostru solar și, cu siguranță, singura dată când noi o vom putea vedea.
Vestea și mai bună este că nu există niciun risc ca Pământul să fie lovit de cometa C/2016 U1 NEOWISE. Ea a trecut deja pe lângă Terra, pe 13 decembrie, la o distanță de 106 milioane de kilometri. Săptămâna aceasta se află la o distanță de 140 de milioane de kilometri față de noi, adică de 350 de ori mai departe decât se află Luna.
Față de Soare, cometa va fi cel mai aproape în data de 14 ianuarie, când va intra în orbita planetei Mercur. După asta, va părăsi interiorul sistemului solar.